woensdag 29 augustus 2012

Touring California, part IV: Yosemite en Sequioa


Yosemity, volgens  velen hét mooiste park van de VS. Volgens ons: een van de vele mooie plekken van de VS. Ik was er 20 jaar geleden al eens geweest, maar wist het niet meer zoveel voor de geest te halen (misschien iets met alcohol, studeren en geheugen ofzo?)

Na een bergpas van bijna 3000 meter (goed zo campertje) kwamen we het park binnen aan de oost-kant bij Tuolumne Meadows. Volgens mijn Cymer collega’s is dit het mooiste stukje van het park. Dus, campertje aan de kant en een stukje wandelen. Inderdaad prachtig. Zelfs een paar hertjes gezien. 

Hertjes



Nadat de bende van twee uitgewandeld was, zijn we verder gereden naar Yosemity Valley. Onderweg hebben we weer genoten van fantastische uitzichten. Met natuurlijk de ‘Half Dome’ als bekendste bergtop. Onderweg stonden een paar rangers uitleg te geven. Je kon via een sterke kijker naar de bergbeklimmers op deze Half Dome kijken. Ongelofelijk veel. Het leek een stroom mieren die deze bergtop beklimt. Tsja, als het zo burgerlijk is om hier 1500 meter te klimmen, dan slaan wij dat natuurlijk over.
Hutje mutje de berg op
(foto gegoogled...)
Half Dome

Bijna alles is groot in Amerika

Uitzicht over 'the valley'

Onderweg kom je ook stukken afgebrand bos tegen.
Deprimerend om te zien

Gelukkig was het een rustige dag in het park. De meeste scholen zijn alweer begonnen. Maar toen we in ‘the Valley’ aankwamen, vonden we dit te druk en te toeristisch. Dus, zijn we doorgereden naar Bridalveil Fall. Deze waterval (188 meter!) stroomt (valt) het hele jaar door. De meeste andere zijn droog in de zomer.
Ondanks de vele waarschuwingen (waarschuwingsborden en een recente plas bloed) zijn we er naar toe geklommen. Anne en Bram vonden het geweldig om over de rotsen te klauteren (wij ook hoor). Na een natje en een droogje met de voetjes in het koude water weer terug geklommen. Bram heeft de hele tijd volgehouden dat ‘ I can do it all by myself’ (terwijl ik zijn hand of meer vasthield op moeilijke stukken). Schattig!!
Dit bedoel ik met 'te toeristisch'

Bridalveil fall

Voetjes afkoelen in de rivier

En maar klauteren

Na een dagje genieten van de natuur zijn we naar onze camping in het park gereden. Bij de vorige camping was de berenbox nog een advies. Nu was het een verplichting. We moesten deze keer zelfs formulieren en een reglement ondertekenen over beren, kampvuren en barbecueën in het wild. 
Alles in de camper (of tent) dat een geurtje heeft, moet je in een berenbox stoppen. Dit zijn stalen kisten (gemaakt van WO II tanks) met een sluiting die de gemiddelde beer niet open krijgt. Een beer met honger zal proberen deze box open te breken, in plaats van je camper of tent. Je kunt dan gerust doorslapen als een beer op je kampeerplekje bezig is...
’s Nachts was het pikkedonker in het bos. Toch wel spannend...
En 's ochtends wel weer op tijd alles uit de box halen, voordat het begint te koken in de zon...
Eten erin...

en kastje dicht

De dag erna hebben we een bekend en mooi uitzicht punt bezocht.
Deze foto heeft Anne gemaakt

Deze heeft Bram gemaakt

De bende van twee bij onze camper.

Daarna zijn we we het park weer uitgeslingerd en op weg gegaan naar het volgende park: Sequoia National Park. Sequoia’s zijn reuze dennenbomen, die makkelijk 2000 jaar oud worden. Het zijn niet de hoogste te wereld (die natuurlijk wel in Amerika staan) maar wel de grootste qua volume. We hebben de zwaarste boom ter wereld bekeken (General Grant). In een woord: ongelofelijk… Een omtrek van 33 meter, hoogte van 82 meter en 1700 jaar oud.
Sequoia. Let op. Marie-José en de kids staan  naast de boom
General Grant. De zwaarste boom te wereld.
Nu staan wij  naast de boom 

Weer de General Grant.
Je krijgt zijn afmeting gewoon niet op een foto 

Zo sympathiek als de Amerikanen zijn was dit stukje bos per rolstoel bereikbaar (Lees: er liep een betonnen pad door het bos met een net houten hek er langs. Je mocht niet bij de bomen komen) Maar, niet alles was afgeschermd, dus zijn we een ongerept stukje bos gaan bekijken. Hier vonden we net zo’n mooie bomen en zelfs een omgevallen exemplaar. Hier hebben flink overheen en onderdoor geklommen en dan pas besef je hoe groot zo’n reus is… 
Met zijn allen om een boom...
Thijs op de omgevallen Sequioa.
Van een pracht exemplaar.
En de boom ook


Geen opmerkingen:

Een reactie posten