woensdag 21 september 2011

Kindergarten en Pre-K

Anne gaat nu voor de 3e week naar school, Bram voor de 2e week.
We moeten eigenlijk zeggen dat het behoorlijk goed gaat. We denken dat Anne meer Engels begrijpt dan ze aan ons laat merken. De verhalen waar ze mee thuis komt, slaan welliswaar nergens op. Volgens Anne gaat ze elke dag op schoolreisje. Maar dat kan niet, want daar moeten wij namelijk een week op voorhand schriftelijk (!) toestemming voor geven...
Anne moet elke dag het Amerikaanse volkslied zingen. Anne verteld ons: "Ik moet mijn handje op mijn borst houden, 'face to the flag' en zingen: America, America, en verder kom ik niet".

Anne staat in de rij voor de klas als de bel gaat. Juf Lori komt hun ophalen
Binnen gaan alle kindjes op hun vaste plek op het kleed zitten

Het buro dat ons voorlichting had gegeven over scholing, had gezegd dat het tot 3 maanden zou duren voor ze lachend naar school zou gaan. En kijk haar eens lachen op de foto's. Ze heeft er echt zin in. (@William: not ironic)

Voor Bram is alles nog nieuw. Hij moet nog wennen, maar heeft er steeds meer zin in. Volgens zijn juf heeft hij praatjes voor 10 en blijft hij stug tegen iedereen in het Nederlands praten. Waarschijnlijk heeft hij niet in de gaten dat niemand hem begrijpt.

We zijn vandaag naar Back to school night van Bram geweest. Dit houdt in dat je tussen 5 en 6 een introductie krijgt over de school, de manieren van 'lesgeven', de regeltjes etc.
Zijn schooltje ziet er heel leuk uit. Hij leert hier natuurlijk Engels (of Amerikaans moet ik zeggen) en een beetje Spaans. En een beetje Indisch, want daar komt Juf Taniya vandaan. Ze is moeilijk te verstaan voor ons: koestoen is question. Anyway, het lijkt erop dat Bram haar begrijpt.
Er hangt een webcam in de camara, en wij hebben een inlog code gekregen. Hiermee kunnen we online in zijn klasje kijken. Leuk om te zien.
Bram voor zijn school
Bram in zijn klas, bij zijn favoriete speeltje: 'firemen poppehuis'


Schoolsysteem
Het schoolsysteem is toch anders dan ons verteld was. In Nederland gaan de kinderen met 4 jaar naar de kleuterschool (groep 1 en 2) waar ze leren kleuren, knippen, plakken, luisteren naar een juf, samenspelen, etc. In groep 3 (vanaf 6 jaar) leren ze lezen, schrijven en rekenen. 

Hier is het anders. Kinderen gaan met 5 jaar naar Kindergarten, zeg maar de kleuterschool. Als ze daar komen kunnen de meeste nog niet eens fatsoenlijk hun eigen naam schrijven. Maar, in dit ene jaar leren ze alles wat onze kids in groep 1 en 2 leren plus lezen, schrijven, rekenen en science. Als ze daarna naar groep 1 gaan (vanaf 6 jaar) liggen ze weer voor op ons systeem. Het komt er min of meer op neer dat het systeem hier 3 jaar in één geprakt heeft. Flink aanpakken dus.
Een collega van mij heeft een zoontje van 6 jaar. Hij zit nu bij leeftijdsgenootjes in de klas, maar moet waarschijnlijk een klas omlaag, omdat hij qua taal en lezen, schrijven en rekenen achter ligt.

Veel ouders sturen hun kinderen al naar Pre-Kindergarten (Pre-K in het land van de afkortingen), om hun kroost al voor te bereiden op "K". Dit is vergelijkbaar met onze peuterscholen, ook qua niveau. Maar, dat is zeker niet voor niets, meer dan 1000 dollartjes per maand fulltime, dus kan niet iedereen dit betalen, (Marie-José zit naast me: "zeg maar rete-duur")

Vrijwillig
De staat California is (zo goed als) falliet en bezuinigt enorm op onderwijs. Bij elke brief van school zit wel weer een schooi-brief voor donatie hier of daar. Als je jarig bent mag je een boek doneren aan de biep. De science lessen moeten gesponserd worden, net als de kantine, de art-lessons ed.

Maar, wel vrijwillig...

En als vrijwilliger moet je een verklaring hebben dat je tuberculose vrij bent. Da's niet vrijwillig.

1 opmerking:

  1. Wat superfijn dat ze toch al met plezier naar school gaan hè! Dat moet jullie toch ook plezier doen. Er komt natuurlijk veel op ze af, maar dat kunnen ze vast hebben, en papa en mama ook! Leuk om die foto's van hun te zien op hun schooltje.

    BeantwoordenVerwijderen